Unia Pracy – Dolny Śląsk

Unia Pracy – Dolny Śląsk - Unia Pracy

Sejmowy protest

Sejmowy protest niepełnosprawnych

Zachowanie Rządu wobec protestujących w Sejmie osób niepełnosprawnych i ich opiekunów trudno komentować bez emocji. Poczynania jego przedstawicieli to już nie tylko przejaw arogancji, to po prostu bezczelna próba „ogrania” protestujących.

Twierdzenie pani rzeczniczki rządu, że protestujący dostaną świadczenia            w naturze na łączną kwotę 520zł jest delikatnie mówiąc nieprawdziwe. Gdyby tak było naprawdę, to nie robiłoby rządowi różnicy w jakiej formie środki te trafią do osób niepełnosprawnych. Wiadomo jednak, że tak nie jest, bo w tej rozgrywce władza chce załatwić sprawę osób niepełnosprawnych jak najmniejszym kosztem, a takie zachowanie jest karygodne. Pieniądze PiS-owi są potrzebne na zbliżające się wybory samorządowe, potwierdza to fakt, że nie ma środków dla osób niepełnosprawnych ale podtrzymywane są wydatki np. na wrześniowe wyprawki dla każdego dziecka i na inne obietnice z ostatniej konwencji Zjednoczonej Prawicy.

Aby udowodnić, że Rządowa propozycja świadczenia w naturze kwotowo jest analogiczna jak oczekiwane świadczenie pieniężne wystarczyło zwiększyć ilość przysługujących dopłat do wózków inwalidzkich, chociaż jest to zbędne. Wliczyć koszty kilku zabiegów rehabilitacyjnych, których uzyskanie i tak będzie mało prawdopodobne, a następnie podzielić uzyskaną w ten sposób kwotę przez 12 miesięcy i mamy oczekiwaną kwotę świadczenia. O nieuczciwości tej propozycji świadczy fakt, że nie przedstawiono źródeł finansowania tej ustawy, bo gdyby je znaleziono to wówczas nie byłaby istotna forma ich wypłaty. Mamy propozycję dla rządu, aby jeszcze bardziej zachęcić protestujących do przyjęcia jego oferty świadczenia w naturze, można jeszcze do oferty dołożyć dwie dopłaty do wózków (wózek co rok albo co 6 miesięcy) kilku rehabilitacji które będą w bliżej nieokreślonym czasie a proponowane świadczenia w naturze będzie na poziomie 1000zł. Arogancja tej władzy polega również na tym, że wbrew oczywistym faktom twierdzi ona na spotkaniach z Suwerenem, że zrealizowała postulaty protestujących niepełnosprawnych, że to Oni zmienili zdanie i odrzucili ofertę. Tak oto wygląda uczciwość, wiarygodność i wsłuchiwanie się w głos Suwerena w wydaniu PiS-u.

Komentarz:

Unia Pracy Opole