Protest

Liczne grono mieszkańców osiedla Gajowice wraz z radnymi osiedlowymi podjęli akcję protestacyjną w sprawie próby sprzedaży budynku po V Liceum Ogólnokształcącym przy ul. Grochowej 13. Od roku  obiekt stoi pusty, niszczeje, a to jest świetny kęsek dla deweloperów. Budynek wraz z działką to powierzchnia 1 ha, zatem można by tu wybudować kilka budynków mieszkalnych, sprzedać mieszkania na pniu i mieć z tego dużą kasę. Można by, gdyby nie opór mieszkańców. Ponad 20. tysięczne osiedle nie ma placówki kulturalnej, a rada osiedla gnieździ się w małym lokalu przy ul. Lwowskiej 43. Radnym i mieszkańcom marzy się, aby w budynku poszkolnym powstał obiekt wielofunkcyjny, gdzie wielopokoleniowy, w którym spotykaliby się seniorzy, juniorzy i młodziki, używając języka sportowego. Gdzie można by napić się kawy, pograć w szachy, karty, pomalować, pośpiewać (osiedle ma swój chór). Protestujący podnosili również sprawę targowiska. Prezydent Wrocławia podczas spotkania z grupą radnych obiecał wydzielić część boiska szkolnego na cele targowiska.  Nic w tej sprawie nie uczyniono. Handlujący warzywami, owocami i drobnymi starociami rozkładają się przy ul. Jemiołowej w warunkach urągającym wszelkim zasadom bezpieczeństwa i higieny. Tego Ratusz nie dostrzega. Sprawa, według magistratu jeszcze nie została rozstrzygnięta, jest na „warsztacie” . Akcję wspierają media nagłaśniając temat. Jesteśmy pełni optymizmu.