Kongres Regionów w NFM

Witam i przekazuję do wykorzystania:  LINK DO KONGRESU REGIONÓW;

http://www.kongresregionow.pl/ dotyczący zaczynającego się jutro KONGRESU REGIONÓW w NFM we Wrocławiu..
info na stronie Fundacji: www.frdl.org.pl

Czy prezydent miasta to menedżer, czy polityk? KRZYSZTOF ŻUK: Tworzenie polskiego systemu samorządu powiązane było z wdrożeniem modelu zarządzania zbliżonego do tego z podmiotów gospodarczych – prezydent jako dobry menedżer, który potrafi uruchomić posiadane zasoby rzeczowe, finansowe i ludzkie w celu realizacji określonej strategii. Ale ta formuła wyczerpała z czasem swe możliwości. Ci, którzy to zauważyli – pierwsza chyba prezydent Gdyni Franciszka Cegielska – zaczęli włączać mieszkańców w zarządzanie. Gdy w 2010 r. zostałem prezydentem Lublina, od razu założyłem, że zaproszę mieszkańców do współrządzenia miastem. Lublin zresztą jest miejscem szczególnym, ponieważ potrzeba aktywności była u nas zawsze niezwykle silna; wręcz wybuchła podczas aplikacji o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury 2016. (Tekst: Anna Wilk w NEWSWEEKU)  Cały wywiad w najnowszym Newsweeku.

W kongresie uczestniczą eksperci jak: Paweł Łukasiak, Prezes Akademii Rozwoju Filantropii w Polsce, Jerzy Wójcik, Zastępca Redaktora Naczelnego Gazety Wyborczej, Robert Feluś, Redaktor Naczelny Faktu, Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności, Katarzyna Dulko-Gaszyna, Kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA. To tylko niektóre z nazwisk na liście prelegentów Forum Trzech Sektorów w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu. Unikalna platforma współpracy organizacji pozarządowych, biznesu i samorządów zadebiutuje 27 września.

– Chodzi o to, by kluczowi specjaliści z kluczowych dziedzin na Forum Regionów zastanowili się wspólnie nad naprawdę najważniejszymi wyzwaniami i ich realną przydatnością;.

— Budowa zaufania w sieci,

— finansowanie działań społecznych,

— znaczenie zaangażowania społecznego biznesu,

— szanse na obecność z naszymi inicjatywami w mediach,

Dlatego organizowanych jest w ciągu jednego dnia pięć debat, które zakończą się konkretnymi wnioskami. A każdy uczestnik Forum otrzyma specjalny raport, który ma pomóc w działaniu – tłumaczy Jan Domaniewski, Dyrektor Programowy Forum Trzech Sektorów. – Lista panelistów rośnie.

Zaproszenie przyjęli;  prof. Joanna Dzwończyk z Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie oraz Jacek Królikowski, Prezes Fundacji Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego. Wśród gości są także Joanna Ciszewska, Dyrektor ds. Projektów Polskiego Instytutu Dyrektorów oraz Paweł Niziński, Partner Goodbrand CEE oraz CEO better. Organizatorom zależy na różnych spojrzeniach i różnych doświadczeniach. Szukają wspólnych interesów na styku trzech sektorów.

Stąd równolegle odbywa się „Forum Trzech Sektorów” a jego program jest dostępny na stronie www.forum3sektorow.pl.

VII Kongres Regionów Wrocław 2016, któremu towarzyszy wspomniane Forum Trzech Sektorów, w dniach 26 i 27 września w Narodowym Forum Muzyki we Wrocławiu, to największe w Polsce wydarzenie grupujące przedstawicieli administracji samorządowej i państwowej oraz świata biznesu, nauki i organizacji pozarządowych, a także reprezentantów sportu, kultury i mediów. Kongres Regionów tworzy kontekst dla Forum Trzech Sektorów. Najważniejszy jednak będzie efekt spotkania. Poprzeczka jest podniesiona wysoko. Bardzo dużo dobrego w interesującej nas dziedzinie udało się dokonać sopockiej Konkordii. Ona jako pierwsza zaczęła z taką determinacją mówić o potrzebie efektywizacji i profesjonalizacji działań społecznych. Bez względu na to, kto je podejmuje – zaznacza Jan Domaniewski.

Niezbędne informacje:

O Forum Trzech Sektorów: http://forum3sektorow.pl/