Gdzie Wasza twarz?

Trybuna.pl ” Niedawno nazywali go satrapą…”

SLD i Nowoczesna od dziś oficjalnie w koalicji wyborczej z Rafałem Dutkiewiczem. Wspólnym kandydatem na prezydenta miasta będzie urzędnik ratusza – Jacek Sutryk.

Dziś w obecności m.in. Włodzimierza Czarzastego i Rafała Dutkiewicza zaprezentowano kandydaturę Jacka Sutryka na prezydenta Wrocławia, dyrektora w urzędzie miejskim. Elementem porozumienia będą też wspólne listy do rady, na których znajdą się kandydaci SLD, Nowoczesnej i ludzie z ekipy aktualnego prezydenta.

Przewodniczący wrocławskiego SLD napisał dziś na Facebooku: „Podpisałem dziś, w imieniu SLD, list intencyjny o współpracy w wyborach samorządowych ze środowiskiem prezydenta Dutkiewicza i Nowoczesną oraz poparciu kandydatury Jacka Sutryka na prezydenta Wrocławia”. I dodał: „Jacek Sutryk. Człowiek, które życie zawodowe poświęcił Polityce Społecznej i Wrocławiowi. Więcej społecznik i samorządowiec, niż polityk. Wrażliwy społecznie, w poglądach m. in. socjaldemokrata. Wg mnie, bardzo dobry kandydat i bardzo dobry przyszły Prezydent Wrocławia”.

Tymczasem na początku 2015 roku Ciążyński w ostrych słowach atakował Dutkiewicza i jego ekipę, w której od lat jest Sutryk:

Prezydent Dutkiewicz rządzi stolicą Dolnego Śląska jak satrapa przy pomocy bliskich współpracowników, którzy stali się miejskimi oligarchami, oraz przy wsparciu Platformy Obywatelskiej, która we Wrocławiu jest przystawką partii prezydenckiej. Decyzję podejmuje bez oglądania się na opinię niezależnych grup eksperckich, miejskich aktywistów, opozycji i mieszkańców w ogóle.

W dzisiejszym ogłoszeniu nowej koalicji wyborczej brał też udział Marek Dydych, szef wojewódzkich struktur Sojuszu, który jesienią 2016 r. wszedł do rady nadzorczej miejskiej spółki Ekosystem. Marek Dyduch posiada potrzebne doświadczenie i niezbędne, wymagane prawem, kwalifikacje, aby sprawować taką funkcjętłumaczył dla „Gazety Wyborczej” tę nominację Arkadiusz Filipowski z ratusza.

W 2014 r. SLD prowadził kampanię samorządową pod hasłem „Nowy Ład: 3xTAK dla Wrocławia, 1xNIE dla Dutkiewicza”. W trakcie kampanii ówczesny kandydat Sojuszu składał na Dutkiewicza i jego ekipę doniesienia do prokuratury w związku z wydatkami na budowę stadionu.

Od moderatora: Gdzie wasza twarz socjaldemokratyczna? Ostał się pyszczek liska – chytruska.