Unia Pracy – Dolny Śląsk

Unia Pracy

Unia Pracy – Dolny Śląsk - Unia Pracy

Czy lewica zmądrzeje?

Niestety, lewica nie mądrzeje. Takie można odnieść wrażenie po głosach prominentnych polityków lewej sceny politycznej kraju. Żadnych konstruktywnych wniosków po sromotnej klęsce w wyborach parlamentarnych w 2015 roku. Zamiast się jednoczyć, nadal każda z lewicowych partii trwa w swych okopach. Podejmowane próby przez Unię Pracy, aby stworzyć jednolity front walki ze skrajnie prawicowo – populistycznym Prawem i Sprawiedliwością nie przynoszą oczekiwanego rezultatu. Najgorsze jest jednak to, że niektóre partie lewicowe widzą wrogów w innych partiach lewicowych. Dokąd to prowadzi? Najbliższy dotąd koalicjant Unii Pracy, Sojusz Lewicy Demokratycznej nie widzi możliwości tworzenia koalicji wyborczej, chociaż zawłaszcza  koalicyjną nazwę komitetu wyborczego SLD Lewica Razem. Nie wiem czego się SLD boi, tego, że nie przekroczymy progu wyborczego? To w wyborach samorządowych nie ma większego znaczenia. Osiem procent w tych wyborach, to mizerny wynik. Stać nas na o wiele wyższy. Może to w końcu do wciąż aktualnego koalicjanta dotrze. Zapewne łatwiej w dogadaniu się byłoby młodym z SLD i UP, niż ze starszym pokoleniem w kierownictwie partii. Lewica ma szansę, trzeba ją wykorzystać. Jeszcze nie tak dawno mówiono o potrzebie tworzenia bloku totalnej opozycji wobec PiS. Nic z tego. PiS zaciera rączki. Platforma ubiła targu z Nowoczesną i uważa, że chwyciła Pana Boga za nogi.  Wcześniejsze zamiary porzuciła. Dzisiejsze sondaże dają bonus tym partiom, ale to chwilowe.  Zjednoczona Prawica ich zdystansuje. Ma na to sposoby. Często ohydne, jednak skuteczne. Zatem nadal jest szansa dla lewicy na mocne zaistnienie w najbliższej samorządowej kampanii wyborczej, a to byłaby przepustka do przyszłorocznych wyborów parlamentarnych. Idźmy razem, bo w jedności siła. Od zawsze.

Unitek

Nazwisko autora znane administratorowi.

Kategoria: Uncategorized